македонски

english

профил

активности инфо галерија контакт
  Почитувани пријатели - наши верни читатели,

Ми претставува големо задоволство што после подолга пауза ќе може да Ви понудиме нови интересни текстови на децата и младите од Вавилон Центарот и од нашите надворешни соработници. Најпрвин Ве молам да го примите моето големо извинување за каснењето со јубилејарниот двоброј на нашиот електронски весник, каснењето се должи на некои технички проблеми во изминатиот период. Се надеваме дека нема да ни замерите за задоцнетото објавување на текстовите. Една напомена до вас , најголемиот дел од текстовите се напишани во изминатите две - три години но наше мислење е дека поголемиот дел од вас ќе бидат секогаш примамливи за читање. Во нашиот случај се потврди онаа народната Нека се забави , само да не се заборави” :)

Драги наши читатели Ви благодариме на сите добри зборови кои во меѓувреме ни ги упативте за нашиот весник. Голема благодарност и до сите оние што одвојуваа време за нашиот весник , на сите оние кои ни помагаат со фотографии и текстови. Едно големо благодарам до сите надворешни соработници кои со своите текстови го направија уште поинтересен нашиот е-весник. Најголемо БЛАГОДАРАМ упатувам до нашата матична организација - Организација на жените на општина Свети Николе кои ни отстапуваат место на својата веб страна и со тоа ни овозможуваат нашите текстови да бидат достапни до сите вас.

За крај сакам да Ве поздравам сите и да Ви посакам многу здравје, љубов, успех на сите полиња , мирна и бериќетна година . Каде и да сте, со кого и да сте, имајте убав помин и нека среќата и добрите мисли бидат со Вас во Новата 2009 година.

25 Декември 2008 година
Вавилон Центар - Свети Николе

Искрено Ваш,
Александар Богатинов

Во овој број на нашиот електронски весник "ВАВИЛОН" може да прочитате за:

Од МАКЕДОНИЈА

- Мегалитска осерваторија КОКИНО;

- Богомили;

- Македонски народни инструменти;

 

Од Свети Николе и Светиниколско :

- Овчеполска носија;

- Овче поле царството на Орелот;

 

Наши Дејци:

- Кочо Рацин;

- Гоце Делчев;

 

Активности од Вавилон :

- Конференција  за превенција од насилство над децата;

- Детски Парламент на Македонија;

- Предновогодишна посета на Вавилон Струмица;

- Прославени 5 години Вавилон;

- Сликање за еднаквост;

- Интервју со Драган Салтиров;

 

Здравје;

- Лековито дејство на зеленчуците;

- Матичен млеч;

- Пченица - зрно на животот;

- Кондом;

- ХИВ - СИДА;

- Нешто повеќе за птичјиот грип;

- Видови дроги- 2 дел;

 

Школа за млади екологисти;

- Видливи ефекти на климатските промени;

 

Приказни од планината;

- Освојување на Монт Еверест - Борче Јовчевски;

- Планината - возвишеност што привлекувач

- Кампување во планина;

- Опасности на планина;

 

Приказни од светот;

-  Светите карпи Метеори - 2 дел;

- Стоунхенџ-сведок на мегалитската култура;

- Авантура наречена Кели Тарлтон;

- Свети Николе - Мајами - Сиетл;

 

 

Надворешни соработници :

- Е-образование - иднина на државите;

- Хранење на зајаците;

- Гладиоли - 2 дел;

- Загатка на Балканско „Илло Темпоре“;

- Неколку слики од Македонски Емигрант во САД;

 

Празници:

- Како се слават Христијанските празници;

- Новогодишни обичаи по светот;

 

Спорт:

- За ракометен клуб Овче Поле;

- Со фудбал против расизам;

- Ноќен турнир во мал фудбал;

- Валентино Роси;

 

Занимливости:

- Toyota - Alexandro Volta;

- Кетрин Зета Џонс;

- Феликс Менделсон;

- Харт Марија Фон Веберн;

- Монотопија;

- Колку се плашите од успех;

- Левата или десната хемисфера на мозокот;

- Богови - 2 дел;

- Астрономија;

- Категоризација на ТВ програмите;

 

Лични творби на наши Вавилонци:

Галерии:

- Модели;

- Карикатури;

- Стрипче;

 

Вавилон кујна;

 

Вицотека;

 

СМС Избор;

 

Песнарка;

 

 

 

ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ НА ЕЛЕКТРОНСКИОТ ВЕСНИК  "ВАВИЛОН" (кликни)

 

 
 

прва страна | профил| активности | инфо | галерија | контакт
© 2003-2008 Организација на жените - Свети Николе.
Сите права се задржани Webmaster Александар Богатинов