english

or you can choose your language below
 

профил

активности инфо галерија контакт
   

Прекугранична конференција „Премостување на различностите“
Омиш, Хрватска

 

Две претставнички на Организацијата на жените на општина Свети Николе учествуваа на прекугранична конференција „Премостување на различностите" која се одржа од 04-06 Април 2014 година во хотел Плажа во Омиш, Хрватска. Конференцијата е организирана од Екуменска иницијатива жена од Омиш, Хрватска во партнерство со здружението Li Women од Ливно, Босна и Херцеговина. Проектот Премошчивање различности" е финансиран од Европска Унија во рамките на ИПА програмата за прекугранична соработка помеѓу Хрватска и Босна и Херцеговина. На конференцијата учествуваа 45 мировни активистки и членки на различни невладини организации од Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Косово, Србија и Хрватска. Цел на тродневниот собир беа теми поврзани со улогата на жената во мировните процеси како и можностите за прекугранична соработка спрема достапните финансиски средства за вакви и слични проекти.

 

 
     
 
     

На конференцијата беа обработени следните теми:

 • Што е важно при одбирањето на партнери?

 • Жените и базичните мировни процеси: мобилност и размени

 • Социјална инклузија и женски човекови права

 • Моменталните состојби за финансирање во регионот

 • Прекугранична соработка: прилики за меѓукултурен дијалог

 • Најдобри патишта за реализација за добра соработка?

 • Во рамките на Конференцијата беше организиран и Саем на Невладини Организации кои се преставија со разни рачно произведени производи.

   

       

  Организација на жените на општина Свети Николе

   
   

  прва страна | профил | активности | инфо | галерија | контакт
  © 2003-2014 Организација на жените - Свети Николе.
  Сите права се задржани Webmaster